Uudised

Ülevaade: kes otsustavad meistritiitli, kes tulevad finaaletapile kaarte segama

Eesootaval nädalavahetusel selguvad Lange Motokeskuses järjekordsed motokrossi Eesti meistrid. Mitmes klassis on seisud lahtised ning sõitjaid, kes veel tiitlimõtete ja -lootustega viimasele etapile vastu lähevad, on rohkem kui troonile mahub. Võtame luubi alla viis põhiklassi laupäevasest päevast.

65cc ehk noorte ja vihaste kvartett

Kõige põnevam seis enne finaaletappi on 65cc masinaklassis, kus esinelik mahub vaid 5 punkti sisse. Kui hooaja esimeses pooles kõlasid veidi rohkem nimed Lustus-Lootus-Kolts, siis Tihemetsa etapil tehtud puhta tööga ja maksimaalsete punktidega võttis koha tabeli tipus sisse hoopis Robin Robert Mooses, kel koos 128 punkti. Talle järgnevad 125 punktiga Enri Lustus ning võrdselt 123 punktiga Gregor Lootus ja Theo Kolts.

Needsamad neli meest on kolme etapi jooksul peetud kuues võistlussõidus jaganud omavahel kõik esikolmikukohad ning saanud läbi ilma suuremate tagasilöökideta. Vaid Tihemetsa teise sõiduga tegi oma elu raskemaks Lootus, kes teises sõidus kollaseid lippe eiras ja selle eest 10 kohta allapoole kukutati. Kes kroonitakse Langel Eesti meistriks, kes peab sootuks sel aastal medalist suu puhtaks pühkima, selgub juba laupäeval.

85cc ehk Leokite siseasi

Masinaklassis 85cc on sel hooajal vaid korra jäänud Leoki nimi esimese kahe hulgast välja, kui Karksi-Nuias peetud avaetapi esimeses sõidus oli Travise järel teine lõunanaaber Jekabs Hudolejs. Edasised sõidud on olnud kaks esimest nime alati Leokid. Nii Nuiast kui Pärnust võttis maksimumpunktid 13-aastane Travis Leok. Tihemetsas sai aga 85cc klassis oma esimese Eesti meistrivõistluste etapivõidu poolteist aastat noorem Lucas Leok, vähendades vahe Travisega enne viimast etappi 8 punkti peale – Travis 144 punkti ja Lucas 136 punkti. Nende järel hoiab kindlalt kolmandat kohta Enriko Peilman, kel kuuest peetud sõidust kirjas neli kolmandat kohta ja 114 punkti, mis annavad järgnevate ees 16-punktise edu.

Et tiitli otsustamisele veidi konteksti anda, siis 8 punktine vahe enne Lange etappi tähendab näiteks seda, et kui Lucas võidaks avasõidu ja Travis peaks lõpetama viiendana, läheks Lucas viimasele sõidule vastu juba ühepunktilises eduseisus. Kui aga Travis võidaks avasõidu Lucase ees, suureneks vahe enne otsustavat sõitu 11 punkti peale, mis tähendaks, et Travisel piisaks teises sõidus ka seitsmendast kohast.

125cc ehk klass, kus tiitlit himustab ka mitte-eestlane

Rahvakeeles võrriklass ehk 125cc on neljast võistlusklassist ainus, kus tiitli peale on mängus veel ka mitte-eestlane, lõunanaaber Markuss Ozolins. Finaaletapile läheb liidrina vastu kuuest peetud sõidust pooled võitnud Richard Paat, kes Tihemetsa etapil ebaõnnestunud avasõiduga oma edu veidi maha mängis. Paadil on koos 125 punkti ning temast 5 punkti kaugusele jääb Ozolins, kes Tihemetsa kahe sõiduvõiduga vähendas vahet Paadiga 15 punkti võrra.

Edasi on 17 punkti vahet ning lahtine kolmas koht, mille peamised pretendendid on Romeo Pikand ja Sebastian Leok, kummalgi koos vastavalt 103 punkti ja 100 punkti. Kas kaarte tulevad segama ka teised kiired lõunanaabrid nagu näiteks Tomass Šaicans, Raivo Laicans või Jekabs Kubulins, saame näha juba laupäeval. Igatahes tasub tulla kaasa elama Richard Paadile, et mees ikka Eesti meistritiitli kodumaale jätaks.

MX2 ehk tiitlikaitsja vs uustulnuk

Klassis MX2 otsustatakse tiitel samuti kahe sõitja vahel. Liidrina kuuepunktilises eduseisus läheb Langel starti selle klassi valitsev meister Kaarel Tilk, kel koos 147 punkti. Talle järgneb 141 punktiga veel eelmisel hooajal võrriklassis sõitnud Joosep Pärn, kes mäletatavasti kodurajal Pärnus magusa etapivõidu võttis. Pronksimehes ei tohiks kuigi palju kahtlusi olla, sest Mikk Martin Lõhmus kaotab esimesele kahele 24 punktiga, ent edestab lähimat jälitajat 22 punktiga.

Kindlasti annavad tiitlimängu oma panuse teisedki kiired konkurendid. Väga head kiirust on näidanud Martin Michelis, kes Tihemetsas ka ühe sõiduvõidu kirja sai ning Jan Jakobson, kes Pärnu Kuningal peale pikka pausi oma sõiduga iseennastki üllatas. Ka lõunanaabrite hulgas on kiireid mehi, kes valitud etappidel konkurentsi käinud pakkumas.

MX Open ehk MX1 ehk kes on kuningas

Kuninglikus MX1 klassis on sel hooajal esikolmikukohad jagunenud kolme mehe – Tanel Leok, Karel Kutsar ja Gert Krestinov – vahel ühe erandiga, kui Tihemetsa avasõit Krestinovil tagaamordi purunemise tõttu ebaõnnestus ning Lusbo kolmanda koha kirja sai. Nii Leokil kui Kutsaril on kirjas kummalgi kolm sõiduvõitu, Krestinovil üks. Otsustava etapi eel ongi 161 punktiga liider Leok, kes edestab vaid kahe punktiga Kutsarit. Kaks punkti = üks koht sõidus, mis tähendab, et seis on põnevamast põnev ja tiitel lahtine. Mullune meister Krestinov jääb peale ebaõnnestunud Tihemetsa esimest sõitu neist juba 21 punkti kaugusele ning Lusbo Krestinovist omakorda 16 punkti kaugusele.

Kindlasti ootab publik starti ka Lange Motokeskuse patrooni Hardi Roosiorgu, kes pool hooaeg MXGP karussellis kaasa tegi, kuid hooaja teiseks pooleks Honda pealt tagasi kodusele KTM-ile kolis. Ka hiljuti AMA sarjas tegusid teinud Jörgen-Matthias Talviku on end MX Openisse kirja pannud ja tahab ilmselt klass kõrgemal meestele oma kiirust näidata.

Võistlussõidud saavad laupäeval alguse kell 11. Võta pere ja sõbrad kaasa ning tule naudi tipptasemel motokrossi. Vaata rohkem infot siit.

Autor: Marthi Lepik
team 101%

Sponsorid