Uudised

Rahvuste krossi koondised: Lawrence’id, Roczeni tagasitulek, salatsev USA

Motokrossi olümpiamängud jõuavad viimase 18 aasta jooksul juba kolmandat korda Prantsusmaale Erneesse, kus viimati peeti sama võistlus 2015. aastal. Juba 76. korda toimuv koondiste mõõduvõtt tõotab tulla ülipõnev, sest kohal on kõik kõige säravamad nimed ja kõvemad karakterid.

Team Estonia sõidab rahvuste krossile samas koosseisus nagu mullu: legendide legend Tanel Leok, USA-s samuti juba veteransõitjaks nimetatud Harri Kullas ning mullusel rahvuste krossil õnnetult kukkunud Jörgen Matthias Talviku. Viimased kümme aastat esikümnes lõpetanud eestlaste seeria sai sellega ka otsa, sest lisaks JMT vigastusele vedas USA-s toimunud rahvuste krossil alt ka Taneli tehnika ning see andiski kokkuvõtteks alles 19. koha. Tänavu on kindel eesmärk koht esikümnes tagasi võidelda.  

Tants tiitlikaitsjate ümber

Hetkeks, mil rahvuste krossini on jäänud täpselt neli nädalat, on peaaegu kõik riigid oma koondise üles andnud. Puudu on veel vaid Sloveenia, Leedu, aga ka valitsev rahvuste krossi meister USA. Mehed, kes mullu USA 11 aasta jooksul kogunenud häbi maha pesid ja lõpuks võidu võtsid, on sel aastal valikust väljas. Eli Tomac ravib endiselt superkrossil saadud kannakõõluse vigastust. Justin Cooper sättis samale nädalavahetusele pulmad.

Küsimärgid on jänkide selle hooaja kiireima mehe Chase Sextoni kohal, kes on tiimi vahetamas ning liigub uueks hooajaks KTM-i peale. Kas näeme teda rahvuste krossil esimest korda oranžis, viimast korda punases või ei näe üldse – kõik variandid tunduvad veel võimalikud.

Üsna loogiline oleks, et ülejäänud kaks sõitjat tiimis on Aaron Plessinger ja Haiden "Danger Boy" Deegan, aga viimase ümber on olnud samuti erinevaid jutte. Küll ütles Haideni isa Brian Deegan ühes podcastis, et rahvuste krossist nemad osa ei võta, siis aga väljendas krossiperekond, et sõidavad vaid siis, kui Sexton samuti tiimis on. Samuti on kuulujutud käinud ka RJ Hampshire’i ja Justin Barcia ümber, kes võib hoopis MX2 klassis sõita.

Roczen on tagasi

Kõvasti furoori tekitab ka värske uudis Ken Roczeni naasmisest rahvuste krossi areenile. Viimase kümne aasta jooksul vaid kahest rahvuste krossist osa võtnud Roczen pole sel aastal küll välikrossi hooaega täielikult kaasa teinud, kuid nagu tõestas ka üks kaasa sõidetud AMA etapp, siis ühe aegade suurima talendi kiiruses pole põhjust kahelda.

2012. aastal Lommelis rahvuste krossi võitnud sakslased on järgnenud kümne aasta jooksul vaid korra esiviisikusse mahtunud. Kahtlemata on Roczeni kaasamise taga ka suur soov taas hea tulemus teha ning sellele aitavad kaasa MX2 selle hooaja üks kiireimaid mehi, kuus sõiduvõitu kogunud Simon Längenfelder ja tugevas ADAC-i sarjas teist kohta hoidev Tom Koch, kes näiteks Saksamaa MM-etapil oli MXGP-s kokkuvõttes kümnes.

Vennad Lawrence’id ja karjääri lõpetanud veteran

Austraaliat tulevad Euroopasse esindama maailma kõige kiiremad vennad, Jett ja Hunter Lawrence. Oma AMA 450 debüüthooajal ajalugu teinud ja kõik 22 sõitu võitnud Jett näitas juba mullusel rahvuste krossil, et on päriselt valmis olema maailma kõige kiirem krossisõitja. Ka teise venna Hunter Lawrence’i kiiruses pole vaja kahelda, kui mees püsti ja terve on.

Kõige kõrgemasse mängu on takistanud Austraaliat sekkumast kolmas sõitja, sest kahe staari kõrvale pole olnud kolmandat pakkuda. Mullu oli kolmandaks meheks Mitchell Evans, kes oma küll igati korralikult ära tegi ja aussid kolmandale kohale aitas. Tänavu on kolmandaks meheks kaks aastat tagasi profikarjääri lõpetamisest teatanud Dean Ferris, kes raja kõrvale pole siiski suutnud jääda ning tänavu oma neljanda Austraalia PRO MX tiitli võitis.

Alati ohtlikud krossiriigid

Vahet ei ole, mis aasta on, kus rahvuste kross toimub ja kes täpselt koondisesse kuuluvad, Prantsusmaa on alati üks favoriite. Nii ka tänavu, sest Tom Vialle, Maxime Renaux ja Romain Febvre on igatahes hirmuäratav kooslus.

Sama kehtib ka Belgia ja Hollandi kohta, sest sellistes krossiriikides leidub alati valikud ja ka järelkasvu. Belgia koosseis on tänavu väga noor, aga kahtlemata terav ja vihane. Lucas Coenen on vaid 16-aastane, Liam Everts sai hiljuti 19 ning tiimi vanim liige on 23-aastane Jago Geerts. See tähendab, et kogu tiim koosneb tegelikkuses MX2 sõitjatest ning üsna tõenäoliselt polegi nii noort tiimi varem rahvuste krossil osalenud.

Hollandit esindavad samad mehed, kes eelmine aastagi: Kay De Wolf, Glenn Goldenhoff ja Calvin Vlaanderen. Mullu mindi pigem lati alt läbi, sest eduka krossiriigina soovitakse kindlasti seitsmendast kohast kõrgemal olla.

Kindlasti ei saa kõrvale jätta ka Itaaliat, kelle koosseis Andrea Adamo, Mattia Guadagnini ja Alberto Forato on valmis kõrgesse mängu sekkuma. Hispaaniat veab MXGP valitseja Jorge Prado, kaaslasteks Rootsi MM-etapil karjääri parima tulemuse teinud ja MX2-s seitsmes olnud Davic Braceras ning Alberto Forato.

Huvitav koosseis on ka Šveitsil, kelle kiirete Jeremy Seeweri ja Valentn Guillodi kõrval pannakse MX2 sõitma vanameister Arnaud Tonus. Samuti saab olema väga põnev jälgida meie lõunanaabreid lätlasi, kelle koosseisus on tagasi Pauls Jonass ning verinoored vennad Karlis ja Janis Reisulis.

Nation

MX2

OPEN

MXGP

USA

selgumisel

selgumisel

selgumisel

France

Tom Vialle

Maxime Renaux

Romain Febvre

Australia

Hunter Lawrence

Dean Ferris

Jett Lawrence

Italy

Andrea Adamo

Mattia Guadagnini

Alberto Forato

Belgium

Lucas Coenen

Liam Everts

Jago Geerts

Spain

David Braceras

Jorge Prado

Ruben Fernandez

Netherlands

Kay de Wolf

Glenn Coldenhoff

Calvin Vlaanderen

Germany

Simon Längenfelder

Tom Koch

Ken Roczen

Switzerland

Arnaud Tonus

Valentin Guillod

Jeremy Seewer

Great Britain

Josh Gilbert

Conrad Mewse 

Ben Watson

Latvia

Janis Reisulis

Karlis Reisulis

Pauls Jonass

Sweden

Filip Bengtsson

Isak Gifting

Alvin Ostlund

Norway

Kevin Horgmo

Hakon Osterhagen

Cornelius Tøndel

Finland

Emil Weckman

Jere Haavisto

Miro Sihvonen

Canada

Ryder McNabb

Jess Pettis

Dylan Wright

Slovakia

Tomáš Kohút 

Pavol Repčák

Šimon Jošt 

Denmark

Magnus Smith

Glen Meier

Mathias Jørgensen

South Africa

Camden McLellan

Cameron Durow

Jesse Wright

Estonia

Jörgen-Matthias Talviku

Harri Kullas

Tanel Leok

Poland 

Damian Zdunek

Jakub Kowalski

Jakub Barczewski

New Zealand

James Scott

Hamish Harwood

Cody Cooper

Lithuania

selgumisel

selgumisel

selgumisel

Ireland

Glenn McCormick

Jason Meara

Martin Barr

Puerto Rico

Jack Chambers

Edwardo Morales

Rodny González

Brazil

Guilherme Bresolin

Fábio Santos

Eduardo Lima 

Mexico

Víctor García Hernandez

Jorge Rubalcava

Tre Fierro

Austria

Marcel Stauffer

Johannes Klein

Michael Kratzer

Iceland

Eiður Orri Pálmarsson

Alexander Adam Kuc

Máni Freyr Pétursson

Cezch Republic

Julius Mikula

Vaclav Kovar

Jakub Teresak

Slovenia

selgumisel

selgumisel

selgumisel

 

Foto: EMF/Karli Saul

Autor: Marthi Lepik
team 101%

Sponsorid